Placki pieczone na blasze

Placki pieczone na blasze

 Rozpoczynamy cykl artykułów w których będziemy zamieszczać najciekawsze przepisy kulinarne z naszej okolicy. Na początek bardzo prosty przepis, łatwy w wykonaniu i tani. Dawniej często używany na wsi w momencie gdy skończył się w domu chleb, kupić nie było gdzie, a na pieczenie nie było czasu. Nasze babcie i mamy błyskawicznie zarabiały ciasto (mąka, sól, mleko, jajko, cukier i soda zawsze były pod ręką) i piekły bezpośrednio na rozgrzanej płycie pieca.

 

Placki z blachy na sodzie

Składniki:

1/2 kg maki

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka sody

1 szklanka  zsiadłego mleka

1 łyżka cukru

1 jajko

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto o konsystencji ciasta na pierogi. Następnie rozwałkujemy na grubość około 1cm. Formujemy zgrabne placuszki i pieczemy na rozgrzanej blasze pieca, kilka razy je przewracamy aby się nie przypaliły. Jemy z konfiturami i mlekiem zsiadłym lub słodkim.

Poniżej przepis na placki w formie wierszowanej napisany przez byłe uczennice SP w Łosińcu na konkurs "Lubelszczyzna - moja Mała Ojczyzna"  "Eko - smaki Lubelszczyzny" w roku 2015. Jest to fragment wiersza pt: "Przepis na sukces" Praca zajęła I miejsce w kategorii szkół podstawowych. 

Przygotuj mąkę, kilogram daj

Sody dwie łyżki, dodaj też jaj

Nie żałuj mleka, pół litra lej

Mieszaj i bełtaj aż zrobi się klej

Masz już ciasto, to pierwszy krok

Następnie wałek, nieważne jest kto

Wałkuj wszystko mocno i ładnie

Czekaj aż samo na blachę wpadnie

MW

Kilka zdjęć jak dziewczęta przygotowywały ciasto i efekty ich pracy:

 

 

Dodatkowe informacje